PART II:
Rosa va començar com tots, amb la donació habitual on t'extreuen glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Però al cap d'un temps li van oferir ser donant d'afèresi. "Un dia quan vaig arribar em van dir que tenia una alerta i em vaig espantar. Em van explicar que tenia moltes plaquetes i que si m'interessava donar per afèresis. Era més temps, però d'aquesta manera se selecciona el component que es vol. És una manera de donar més concreta".
Pel seu elevat nombre de plaquetes, Rosa acostuma a fer donacions dobles, és a dir, en lloc d'una bossa li treuen dues. "T'ho ofereixen i jo sempre dic que sí. Perquè quan he de donar m'assegur de tenir el dia lliure per a dedicar el temps que faci falta. Així s'aprofita una donació per a dues dosis de plaquetes".
Per a Rosa, l'ideal seria que tothom anés a donar perquè les reserves estiguessin sempre plenes i que no fessin falta els missatges d'emergència. Creu que fa falta conscienciació, fins i tot arriba a dir que la donació hauria de ser gairebé obligatòria. "Per descomptat que és un acte solidari i altruista, però ens preocupam per unes coses i sentim l'obligació de fer tantes altres, que potser hauríem d'entendre la donació com una responsabilitat. Avui dia si sortim de casa amb poca bateria en el mòbil, ens preocupa si ens bastarà o no. Aquesta és la mentalitat que hauríem de traslladar a la donació. Si estam disposats a perdre hores en la cua d'un concert, crec que és un poc egoista no dedicar 30 minuts cada tres o quatre mesos a donar", reflexiona.
Hi ha persones que per motius seriosos no poden donar, sigui per salut o perquè en algun moment no es compleixen tots els requisits. Rosa ho sap i ho entén. No obstant això, hi ha un gran nombre de persones sanes que podrien donar i no ho fan. Per desconeixement o perquè no volen. Si no fos pels donants, el bebè de la història de Rosa hauria perdut a la seva mare. Una tragèdia que s'hauria sumat a moltes altres, però que realment s'eviten, gràcies a l'altruisme i al valor de la donació de sang.
🖋 Andreu Vidal Bustamante
Back to Top